U našem narodu je najčešći bol u kičmi. Nastaje zbog reumatskog procesa na zglobovima kičmenih pršljenova, ređe zbog urođenih ili stečenih deformiteta kičmenog stuba.

Najjači bol nastaje kod diskus hernije. Bol nastaje iznenada, pri naglom i nepovoljnom položaju za kičmu koji uzrokuje pucanje fibroznog prstena na međupršljenskom zglobu i izlazak guste hrskavice iz zgloba koja vrši pritisak na koren nerva. Pritisak na nerv izaziva oštećenje nerva na mestu pritiska i duž nerva prema periferiji, pa se i bol širi duž čitavog nerva.

Diskus hernija najčešće nastaje u lumbalnom delu kičme, pa se bol javlja u donjem delu kičme i širi se duž jedne ili obe noge.

Na slici je prikazana magnetna rezonanca lumbalnog dela kičme gde se vidi diskus hernija između L5 i S1 pršljena. Osim pritiska na koren nerva, u ovoj situaciji imamo prodor diskus hernije u spinalni prostor. Posle višemesečnih bolova, ovakvi pacijeti često godinama imaju otežano i bolno kretanje.

Ređe diskus hernije nastaju u vratnom delu kičme, pa se bol javlja u vratu i širi se u jednu ili obe ruke. Prodor diskus hernije u vratni spinalni prostor, osim opisanih bolova, daje uporne i jake glavobolje.

Ukoliko se ne leče odgovarajućom terapijom, bolovi mogu da perzistiraju mesecima ili godinama, odnosno nastaje hronično oštećenje nerava i hronični bol nerava.

Po intenzitetu manji, ali dugotrajni bolovi nastaju zbog spondiloze kičme. Osnovna karakteristika ovog reumatskog procesa je pojava koštanih izraštaja na obodima pršljenskih tela, često na svim kičmenim pršljenovima. Ovi koštani izraštaji vrše pritisak na većinu nervnih korenova što izaziva bol celog nerva.

Pacijenti sa izraženom spondilozom kičme ustaju sa ukočenošću u kičmi, ali i u drugim zglobovima, sa jakim bolovima pre svega u lumbalnom delu kičme. Pošto se “razmrdaju”, bolovi u toku dana postaju manji.

Izražene spondilotične promene imaju i pacijenti sa osteoporozom. Ukoliko se ovi pacijenti blagovremeno ne leče, dolazi do patološkog preloma kičmenih pršlenova. Sve to uzrokuje nestabilnost kičmenog stuba i jake bolove koji mogu da traju mesecima.

Posledica pritiska na nerv je oštećenje nerva celom svojom dužinom i pojave neuropatskog bola. Zato se pacijenti žale na bolove u mišićima ruku i nogu, povremeno trnjenje u rukama i nogama, žarenje, pečenje i bockanje u šakama i stopalima. Ovakvi bolovi su naročito izraženi noću. Kod mlađih pacijenata ovakvi problemi dovide do nervoze, nesanice i smanjenja radne sposobnosti.

Oštećenje perifernih nerava dovidi do pogoršanja periferne cirkulacije, naročito kod starijih pacijenata, koji se žale na osećaj hladnoće u rukama i nogama i otežano kretanje. Dugogodišnja oštećenja nerava ponekad uvode pacijenta u prave neralgije (bolove nerava), locirane najčešće u nogama.

Klasična terapija antireumaticima ima malo ili nimalo efekta na lačenje ovih bolesti. Međutim primena lekova za oporavak nerava u kombinaciji sa analgeticima daje odlične rezultate i kod najjačih bolova. Kod starijih pacijenata, oporavkom nerava, popravlja se i periferna cirkulacija. Pacijenti se lakše kreću, ruke i noge su toplije i bolova više nema.

Sva prava zadržana @Terapija bola 2015. Created by: Ivan Mitić