BOLOVI NERAVA-NEURALGIJE

Nastaju kao posledica oštećenja nerava izazvani mehaničkim, hemijskim ili bakterijskim agensima.

Trigeminalna neuralgija se manifestuje jakim bolovima kao udar struje koji traje od nekoliko sekundi do dva minuta u jednoj polovini lica. Bolovi mogu biti isprovocirani govorom, žvakanjem, kijanjem, kašljanjem… Uzroci su aneurizme krvnih sudova mozga, tumori mozga ili neka druga oštećenjima mozga. Ponekad su bolovi uzrokovani oštećenjem perifernog nerva nepoznatog porekla.

Postherpetična neuralgija se karakteriše oštrim bolovima u predelu propagacije nerva koji je oštećen nakon preležanog herpesa zostera.

Herpes zoster se manifestuje pojavom plikova najčešće na grudnom košu ili trbuhu u vidu pojasa od kičme prema napred, uvek jednostrano. Ređe se javlja na licu i ekstremitetima u propagaciji jednog nerva.

Ukoliko su ove promene praćene bolovima, a ti bolovi se blagovremeno ne leče, bolovi nekad jakog intenziteta ostaju godinama.

Neuropatija je termin koji se koristi da opiše oštećenje nerava perifernog nervnog sistema čiji su simptomi bol, utrnulost, peckanje, žarenje, slabost. Zahvata šake, stopala, potkolenice, a često i cele ekstremitete. Uzroci su trauma, infekcija, metabolički poremećaji (diabetes), zloupotereba alhohola, kancerska hemioterapija. Može biti i nepoznatog porekla.

U našem narodu neuropatija je najčešće izazvana reumatskim procesom na kičmi. Reumatski proces zahvata kičmene pršljenove, međupršljenske zglobove, facetne zglobova, pripoje tetiva i ligamenata. Sve ove dugogodišnje promene dovode postepeno do mehaničkog pritiska na korenove nerava koji izlaze iz kičme i do njihovog oštećenja od mesta pritiska prema periferiji.

Dugogodišnja neuropatija uzrokuje lošu cirkulaciju stopala i potkolenica što ima za posledicu najpre promenu u boji kože, a kasnije i gangrenozne promene na prstima stopala i na samim stopalima.

Fantomski bol nastaje kao reakcija presečenog nerva. Manifestuje se jakim bolovima “amputiranog ekstremiteta”.

Lečenje neuralgija podrazumeva primenu različitih analgetika u kombinaciji sa lekovima koji ishranjuju i oporavljaju oštećene nerve.

Sva prava zadržana @Terapija bola 2015. Created by: Ivan Mitić