Mogu se javiti i kod relativno zdravih osoba zbog psihičke napetosti, nervoze, premora. Prolaze na kafetin, neki antireumatik ili spontano.

Međutim najčešće vrste glavobolje su tenzione glavobolje. Nastaju na bazi reumatizma vratnog dela kičme koji uzrokuje zatezanje vratne muskulature i oštećenje nerava vratnog dela kičme.

Bol u obliku stezanja, bušenja ili pritiska se širi iz vrata prema potiljku, a ponekad i prema slepoočnicama. Često se bol opisuje “kao obruč oko glave, ili boli cela glava”. Ovakvi pacijenti često imaju reumatske promene i u donjim delovima kičme, pa su glavobolje praćene bolovima u leđima, rukama i nogama. Ponekad se javlja trnjenje jedne strane lica, ruke ili noge. Glavobolje se javljaju na nekoliko dana, ponekad i svakog dana. U početku dobro reaguju na antireumatike ili cafetin, kasnije zahtevaju ozbiljnije lečenje i kičme i oštećenih nerava. Kombinacija lekova za lečenje reume i lekova za oporavak nerava daje odlične rezultate u lečenju ove vrste glavobolje.

Najpoznatija vrsta glavoboje su migrene. Manifestuju se kao jak pulsirajući bol jedne polovine glave, praćen mučninom, povraćanjem, preosetljivošću na svetlost i buku. Napad migrene najčešće traje 2-3 dana, a period javljanja je individualan, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kod žena su napadi migrene često vezani za menstrualni ciklus. Ponekad se napad migrene može zaustaviti nekim antireumatikom ili kafetinom, ali često su neophodni posebni lekovi za migrene (triptani). Međutim ovi lekovi su efikasni samo kad se uzmu na početku napada. Ukoliko se često upotrebljavaju mogu biti jako štetni. Infuziona terapija je svakako najefikasniji način za zaustavljanje migrenoznog napada. Dugotrajno lečenje migrene podrazumeva primenu nekoliko vrsta lekova koji uvode pacijenta u dugotrajnu remisiju (periodi bez glavobolje).

Za detaljnije informacije pogledajte sajt migrena.rs

Posebna vrsta glavobolje je klaster glavobolja. Javlja se u napadima, nekoliko puta dnevno. Napadi mogu da traju danima, nedeljama i mesecima. Pulzirajući ili oštar bol se najčešće javlja pored jednog oka, širi se prema slepoočnici i gornjoj vilici. Periodi bez napada mogu da traju mesecima i godinama.

Najređi tip glavobolje su tzv. sekundarne glavobolje. Javljaju se kao simptom neke bolesti glave (tumora mozga , krvarenje u lobanji, hidrocefelusa…) Leče se u sklopu osnovne bolesti.

Sva prava zadržana @Terapija bola 2015. Created by: Ivan Mitić